2012 – Форум: “Да споделим опита си и предизвикателствата при работата в помощ на възрастните хора в България”

Среща на ангажираните с милосърдната дейност, представителите на религиозните общности и представителите на мирските движения и милосърдни организации

В началото на годината на Вярата на 25.10.2012 от 11:00 – 17:00 часа в Католическата енория  “Дева Мария от Фатима”,  в град Плевен се проведе работна среща на тема “Да споделим опита си и предизвикателствата при работата ни в помощ на възрастните хора в България”.

Събитието беше инициирано от Епископската конференция и организирано от Каритас България. В срещата участваха енорийски свещеници, представители на монашески общества и мирски организации работещи в подкрепа на възрастните и болни хора общо 43 души.

Срещата откри – Н.В.Пр. Епископ Петко Христов, Епископ на Никополска епархия, член на Епископската Конференция и Президент на Каритас България.  Той припомни две важни за Католическата църква събития: откриването на тринадесетата сесия на Синода на епископите на 8 октомври  и откриването на годината на вярата на 11 октомври. Монс. Петко Христов цитира думите на Св. Отец папа Бенедикт ХVІ, че Последните десетилетия ни направиха свидетели на възхода на духовното опустяване  и годината на вярата е своеобразно поклонничество в духовните пустини на съвременния свят. Припомняйки загрижеността на епископите към възрастните хора и отговорността, която всички ние имаме към нашите майки и бащи Монс. Петко Христов се обърна към участниците в срещата с думите: Всички ние, трябва да помним, че сме християни и сме призвани да носим именно Божията любов на тези, които са в нужда. Искам да подчертая Неговата любов чрез нас!

В края на срещата всички бяха единодушни, че споделянето и разговорите за ежедневната работа с хора в нужда са много полезни и много нужни. Освен обмяната на информация и опит тези срещи за споделяне са и начин да видим проблемите си отстрани, до получим съвет и да придобием по-голяма увереност, че усилията ни не са единствени и не са напразни.

Като много важни за всички участници се формираха следните изводи:

1.    Хубаво е поне веднъж годишно да се правят срещи за споделяне на опит.

2.    Ще бъде много полезно да се обърне по-голямо внимание на духовната подкрепа, както за хората в нужда така и за работещите с тях.

3.    За да въвлечем всички в църквата в подкрепа на възрастните хора, да се определи една неделя за цяла България, в която молитвите ни ще са по-специално за възрастните хора в България (Ден на възрастните).

4.    Взаимно можем да си помагаме, като споделяме нуждите и възможностите си.  м на помощ в лицето на нашите ближни, по пътя на нашия живот: път, който познава радостта и страданието”.