2010 – Проект: Доброволчество за самотни майки

Начало: 01.12.2009
Край: 31.01.2011

Цел:

През 2010 г. Каритас беше посрещаща организация на доброволците  Винсент ван ден Бранд от Белгия, Стефан Поарсон от Франция и Саймън Гулберг от Швеция. Доброволците дойдоха по линия на Европейска доброволческа служба в дневен център за самотни майки „Рождество Христово” в гр. София. Проектът целеше да насърчи полагането на доброволен труд в подкрепа социалната интеграция на самотните майки, посещаващи центъра.

Основни дейности:

Доброволците извършваха главно ремонтни и хигиенизиращи дейности в домовете на майките, с които те нямаха сили да се справят сами. Те се изразяваха предимно в премахване на старата боя, ново боядисване и почистване на дома. Доброволците имаха за задача да подпомагат персонала на центъра и за целта извършваха следните дейности:

-довършителни ремонтни дейности в сградата на Центъра – (боядисване, оформяне на около-сградното пространство, почистване на помещенията на центъра, градинарство, закупуване на стоки и материали за работа с майките и др.);
– работа в арт-ателиетата на центъра – изработване на битови кукли, сувенири, керамични плочки и други подаръчни изделия, от различни материали (прежда, глина, плат и др.);
– извършване на ежедневни битови дейности в центъра: почистване, готвене, пазаруване;
– помощ в приемането,разтоварването, сортирането и разпределението на хуманитарни помощи, които пристигаха за самотните майки, както и за други целеви групи на Каритас.

Не на последно място доброволците взеха участие в юбилейното честване на 150 годишнината от създаването на Католическата църква в България – доброволците помагаха в посрещане и настаняване на гостите на юбилея, приготвяне и раздаването на почерпките, опаковане на подаръците и др.

Те бяха активни участници в кампанията „Нулева бедност. Действай сега”, която Каритас проведе по повод Европейската година за борба с бедността. Доброволците взимаха участие и в други кампании като: Международния ден на младежта 12 август, Международния ден за премахване на бедността 17 октомври в сградата на СУ „Св. Климент Охридски” и откриването на програмата на ЕК „Младежта в движение” в подлеза на СУ.

Финансиране:

Национален център Европейски младежки програми и инициативи