2007 – Спешна помощ: Наводнения в Цар Калоян и Пазарджик

Обща информация за ситуацията
Каритас в България реализира проект за Спешна помощ за пострадалите от наводненията през август 2007 г. в гр. Цар Калоян и гр. Пазарджик. Най-тежко беше положението в гр. Цар Калоян, където след скъсване на язовирна стена водата заля целия град и околните села. Загинаха осем души, бяха срутени много къщи и стопански сгради, унищожена беше селскостопанската продукция, удавени бяха много домашни животни.
Дейност на Каритас
Екипите на Каритас от Русе и Пловдив незабавно посетиха пострадалите райони,  свързаха се с общинската власт и кризисни щабове по места, за да проучат нуждите. Общинската администрация – гр. Пазарджик и Служба „Гражданска защита” отправиха спешна молба към Каритас за дезинфекционни материали поради опасност от разпространение на зарази в следствие на наводнение в ромската махала на града. В гр. Цар Калоян хората се нуждаеха от най-необходимото в този момент – храна, вода, завивки, одеала, хигиенни материали.
На базата на нуждите Каритас България  подготви национален проект, който беше подкрепен от партньорите от Каритас Интернационалис.
Размер на помощта
В гр. Пазарджик Каритас предостави веднага след наводнението 30 000 литра дезинфекцинен разтвор, с който екипите на Гражданска защита обработиха улиците в ромската махала на града, която беше най-засегната от наводнението.
В гр. Цар Калоян през месеците август и септември бяха подпомогнати най-бедните и най-пострадали семейства.
Бяха раздадени общо: 1 800 хранителни пакети, 1 800 хигиенни пакети, 40 000 литра минерална вода, 300 одеяла, 320 комплекта спално бельо, 2 000 памперси и 1 200 детски пюрета.

Към декември 2007 г. дейността е напълно приключила. Обработват се отчетите и се подготвят за изпращане на партньорите подкрепили проекта.