Близостта е в общуването

В духа на близостта и в противовес на отчуждението, за да припомним онези дребни истини, които ни осъществяват като Човеци, реализираме благотворителната кампания „Близостта е в общуването”.

Кампанията е в подкрепа на възрастни хора, страдащи от здравословни проблеми и имащи нужда от професионални грижи и наблюдение. За тях „Каритас” реализира услугата „Домашни грижи”, благодарение на която над 350 възрастни хора получават нужните им здравни и социални грижи в удобно за тях място, където се чувстват най-спокойни – в техните домове.

Услугата „Домашни грижи на Каритас“ се извършва от мобилни екипи от медицински сестри и социални помощници, които посещават възрастния човек в дома му, като с топло отношение и усмивка отнемат болката, разсейват самотата и осмислят монотонните и не леки дни на старостта му.

Благодарение на Домашни грижи на Каритас:

 • Възрастният човек изживява старините си в своя собствен дом.
 • Възрастният човек получава грижи и подкрепа от специалисти.
 • Предотвратява се постъпването на възрастния човек в болнични заведения и специализирани институции, като старчески домове.
 • Възрастният човек получава грижи, внимание и разбиране, а с това и спокойствие, уют и сигурност, от които има най-голяма нужда в своето ежедневие.
 • Възрастният човек живее достойно.

Целта на кампанията „Близостта е в общуването“ е да напомни в забързаното ни ежедневие, когато рядко се чуваме с  родителите си, бабите и дядовците си, че най-ценното е общуването лице в лице. Първо с близките, после с възрастната самотна съседка, покрай която профучаваме, без дори да я забележим и – така – до отваряне на мисълта за безпомощния възрастен човек по принцип.

Искаме да върнем във фокуса на общественото внимание възрастния човек.

Да провокираме съпричастност у младите и у хората в зряла възраст към него.

Да покажем на възрастните хора, че не са сами и че са грижа и мисъл за нас.

Да съберем средства чрез дарения за услугата „Домашни грижи на Каритас“, благодарение на която повече от 350 възрастни и болни хора получават професионални грижи и внимание в своя дом, а чрез това и възможност за спокойно и достойно изживяване на старините си.

Както и да припомним на себе си, които все още старостта не е приласкала в обятията си, че преди всичко и най-вече сме ЧОВЕЦИ.

Бъдете част от нашата кауза! Нека помогнем на възрастните хора да изживеят старините си достойно. В грижа и обич.

Може да изразите подкрепата си, като:

 • Ако желаете да подкрепите някоя от каузите на „Каритас“, но основният Ви доход е Вашето трудово възнаграждение, бихте могли да дарявате по ведомост. Всеки месец, за избран от Вас период, работодателят ще удържа средства от заплатата Ви – толкова, колкото Вие решите.

  По този начин Вие ставате част от семейството на добротворците и чрез средствата, които отделяте всеки месец, десетки хора в неравностойно положение ще получават надежда. Защото Вие и Вашите колеги сте екип, който върши добрини. Един чудесен повод, за да изпитвате допълнително чувство на удовлетвореност всеки път, когато получавате заплатата си!

  Как да дарявам всеки месец за избрана от мен кауза?

  Уведомете Вашия работодател за каузата, която сте избрали, и дарявайте точно толкова, колкото искате и можете. По всяко време можете да променяте сумата, а този тип дарителство намалява Вашите данъци (до 5% за физически лица). Безспорно, един добър начин да подадете ръка е да споделите частица от своята радост с друг, нуждаещ се от нея човек.

  Изтеглете Договор или Декларация за индивидуално дарение. Прочетете го внимателно. Посочете срока, за който искате да дарявате. Обърнете внимание, че договорът се подновява автоматично освен ако Вие не заявите, че го прекратявате. Попълнете Вашите данни и сумата, която бихте искали да дарявате – тя е по Ваш избор, съобразена с възможностите Ви.

  Принтирайте договора и го подпишете. Занесете го в счетоводството на Вашата фирма.
  Пратете попълнения договор до caritas@caritas.bg .

  Още следващия месец ще получим Вашето дарение! Благодарим Ви, че помагаме заедно!

  В случай, че възникнат въпроси от Вас или от страна на счетоводителя във Вашата фирма, моля обърнете се към Ваня Клечерова, координатор „Комуникации и фондонабиране“, v.klecherova@caritas.bg .

 • Има все повече доказателства, че участието в корпоративни социални инициативи се отразява добре на търговското име и приходите, а също и на общността, която компаниите създават и променят.

  Все повече хора споделят, че в потребителските им кошници присъстват продукти на компании, подкрепящи социална кауза.

  Често дарителските инициативи на дадена компания стават причина за нарастване на пазарния й дял и печалбата, утвърждаване на корпоративния имидж, привличане и задържане на мотивирани кадри, повишаване на интереса от страна на инвеститори и партньори.

  Ако Вие сте представител на компания, която е направила избора да участва в процеса на промяната в името на по-хуманно общество, то приемете поканата ни за партньорство в кампанията „Близостта е в общуването“, която реализираме в подкрепа на болни възрастни хора, които се нуждаят от наблюдение и дългосрочни грижи и не са в състояние да си помогнат сами.

  Може да изразите Вашата подкрепа по някои от следните начини:

  Чрез дарение по банков път
  Не бива да се пропуска фактът, че фирмите – дарители се ползват от данъчни преференции в размер на 10 % от положителния счетоводен финансов резултат (счетоводната печалба), когато дарението е в полза на „Каритас България “ – юридическо лице с нестопанска цел, регистрирано в Централния регистър на Министерство на правосъдието.

  Чрез маркетингово обвързване с кауза
  Стратегията на Вашата компания може да бъде разширена в посока обвързване със социална кауза на принципа на споделената стойност.

  По този начин Вие имате възможността да обвържете продуктите и услугите, които произвеждате и разпространявате, с подкрепената от Вас кауза, удовлетворявайки непрекъснато нарастващото търсене на подобен вид продукти.

  Част от Вашите приходи биха могли да бъдат дарявани за избраната от Вас кауза, чрез произвежданите от Вас продукти, предлагани на пазара с обозначение, на специално място и или под различна, удобна за Вас, форма. Това е един надежден начин да привлечете вниманието на клиенти, партньори и медии.

  Дарение по ведомост
  За много хора трудовото възнаграждение е основният или единствен доход. Въпреки това, те може би искат да правят добро – да даряват част от сумата, която получават, за благотворителна кауза.

  Може да предложите на своите колеги и служители да подкрепят каузата, отделяйки средства за нея всеки месец. Не се изискват усилия – счетоводният отдел на Вашата компания би могъл да изготви необходимите документи.

  Освен данъчното облекчение (5% за физически лица), Вие и Вашите служители печелите още един добър повод да се гордеете с колектива – правенето на добро сплотява, предизвиква усмивки и стопля както хората в нужда, така и даряващите.

  Благодарим ви, че помагаме заедно!

 • Участвате като доброволец в дейностите на „Каритас”, насочени към болни възрастни хора – Вашите умения – професионални и личностни, ще бъдат истински дар за възрастните хора.

Дарение чрез SMS за всички мобилни оператори.

 • Изпратете SMS с текст DMS CARITAS на 17777 на цена 1 лв. за всички мобилни оператори.

 • След като сте изпратили SMS, с текст DMS CARITAS на 17777 на цена 1 лв. за всички мобилни оператори, ще получите след един месец нов SMS. Това е автоматично напомняне с предложение да продължите да дарявате по 2 лв. Отговорете на SMS от номер 17777 с „Да“.
  С това ставате постоянен месечен дарител с дарение от 2 лв.

   

 • След като сте дарили три месеца по 2 лева, ще получите отново автоматичен SMS, който ще ви попита дали бихте искали да увеличите сумата, като дарява всеки месец по 5 лв. Отговорете на SMS от номер 17777 с „Да“.
  С това ставате постоянен месечен дарител с дарение от 5 лв.

Дарение чрез банков превод

Благодарим ви, че помагаме заедно на възрастните хора!

За допълнителна информация за кампанията ни, може да се свържете с Ваня Клечерова.