LOADING
PREV
NEXT
http://caritas.bg/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7127542015_HomeCare.jpg
http://caritas.bg/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/447430Siria.jpg

Близостта е в общуването – кампания „Домашни грижи на Каритас” в подкрепа на възрастни хора.

Прочети повече

„Сирия: мирът е възможен“

Прочети повече
Начало » Какво правим » Новини » от Каритас България » Новини от "Каритас България" » 10 325 хора в уязвимо положение получиха дългосрочни грижи и хуманитарна подкрепа от „Каритас“ през 2016 г.
Сряда, 24 Май 2017
Подкрепи възрастен човек в желанието му да изживее старините си достойно
Можете да изразите Вашата подкрепа, като: Изпратите SMS с текст DMS CARITAS на 17777 на цена 1 лв. за всички мобилни операто...
Близостта е в общуването!
В духа на близостта и в противовес на отчуждението, за да припомним онези дребни истини, които ни осъществяват като Човеци, реализираме благ...
"Домашни грижи на Каритас" в България
„Каритас” реализира услугата „Домашни грижи”, чрез която осигурява комплексни - здравни и социални, грижи на близо 400 болни възрастни хора ...
Петък, 19 Май 2017 12:18

10 325 хора в уязвимо положение получиха дългосрочни грижи и хуманитарна подкрепа от „Каритас“ през 2016 г.

Като структура на Католическата църква, „Каритас“ поставя в центъра на своето внимание хората от „периферията на света“, които живеят в бедност и в страдание и които се нуждаят от грижа и подкрепа, така че да могат да живеят достойно.

През 2016 г. сътрудниците на „Каритас“ в България осигуриха дългосрочни грижи и професионална подкрепа на 5356 хора в уязвимо положение, сред тях:

 • Мобилните екипи към центровете за Домашни грижи на Каритас осигуриха здравни и социални грижи в домовете на 470 болни възрастни хора.
 • Благодарение на услугата на „Каритас“ „Кухня на колела”, 25 болни и самотно живеещи възрастни хора от Русе получаваха в домовете си топла храна.
 • Дневният център на „Каритас” за възрастни хора в с. Покрован предостави ежедневно социално консултиране, храна и занимания по интереси на 53 възрастни хора.
 • Домът за възрастни хора „Св. Йосиф” в с. Калояново предостави ежедневни грижи в среда близка до домашната на 24 възрастни хора.
 • Мобилната грижа за бездомни хора в гр. Бургас, приютът за бездомни хора  „Добрият самарянин” в гр. Русе и Центърът за социална рехабилитация и интеграция в гр. Русе предоставиха социални и здравни грижи на 417 бездомни хора.
 • Център „Рождество Христово” в гр. София предостави специализирани грижи на 62 жени в неравностойно положение.
 • Дневните центрове и центровете за социална рехабилитация и интеграция „Благовещение” в гр. София, „Милосърдие” в гр. Русе, „Св. Франциск“ в с. Веселиново, „Дъга” в гр. Враца и „Св. Викентий“ в гр. Белене осигуриха ежедневни специализирани грижи и занимания на 222 деца, младежи и възрастни хора с увреждания.
 • Центровете за обществена подкрепа и центровете за информиране, консултиране, обучение и подкрепа в селата Ореш и Малчика, „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Куклен, „Том Сойер” в гр. Русе, „Цветница” в гр. Малко Търново и „Готови за училище“ в гр. София, дейностите по проекти „Достъп до образователни ресурси” в с. Баня и „Съботни приключения“ в гр. Раковски предоставиха специализирани грижи на 378 деца в риск.
 • Мобилният център на „Каритас” в гр. София предостави здравни грижи и специализирано консултиране на 2128 хора, зависими от психоактивни вещества.
 • Центърът за интеграция "Св. Анна" в гр. София оказа подкрепа на 287 мигранти и хора, търсещи и получили закрила.
 • Посредством менторската програма на „Каритас“ 90 човка, получили бежански или хуманитарен статут и живеещи в София, намериха приятели, общуването с които им помогна да опознаят по-добре езика, културата, обичаите и нравите в България.
 • 1200 деца, младежи и възрастни бежанци, настанени в приемателните центрове към Държавната агенция за бежанците в София, участваха в обучителните и занимателни дейности, реализирани по проект „Бежанци” в София.

Хуманитарна помощ бе предоставена на 4969 хора в уязвимо положение, сред които: 510 възрастни хора, 90 жени в неравностойно положение, 260 деца и младежи, 295 бездомни хора, 3814 мигранти и хора, търсещи и получили международна закрила.

Прочетена 120 пъти

Оставете коментар