LOADING
PREV
NEXT
http://caritas.bg/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7127542015_HomeCare.jpg
http://caritas.bg/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/447430Siria.jpg

Близостта е в общуването – кампания „Домашни грижи на Каритас” в подкрепа на възрастни хора.

Прочети повече

„Сирия: мирът е възможен“

Прочети повече
Начало » "Каритас" в действие » Мигранти и хора, търсещи и получили международна закрила
Петък, 28 Апр 2017
Подкрепи възрастен човек в желанието му да изживее старините си достойно
Можете да изразите Вашата подкрепа, като: Изпратите SMS с текст DMS CARITAS на 17777 на цена 1 лв. за всички мобилни операто...
Близостта е в общуването!
В духа на близостта и в противовес на отчуждението, за да припомним онези дребни истини, които ни осъществяват като Човеци, реализираме благ...
"Домашни грижи на Каритас" в България
„Каритас” реализира услугата „Домашни грижи”, чрез която осигурява комплексни - здравни и социални, грижи на близо 400 болни възрастни хора ...
Вторник, 14 Юни 2016 12:26

Мигранти и хора, търсещи и получили международна закрила

За хора, получили бежански или хуманитарен статут, в гр. София работи център за интеграция на бежанци и мигранти „Св. Анна“ към „Каритас София”, предоставящ социални консултации, психологическа подкрепа, курсове по български език, съдействие за адресна регистрация, за записване при личен лекар, помощ при намиране на жилище и работа, арт занимания, менторска програма и други дейности, подпомагащи процеса на интеграция в българскоато общество.

За бежанци, настанени в приемателните центрове към Държавната агенция за бежанците, „Каритас София” реализира курсове по български език, осигуряващи начална подготовка по български език, така че бежанците да могат комуникативно да се справят в нормални битови ситуации. Паралелно с това, в партньорство с други неправителствени организации, „Каритас София” реализира за тях и дейности, предоставящи социална, правна, психологическа и образователна подкрепа, както и проект „Бежанци”, чрез който доброволци участват в дейности по обучение и образование на мигрантите и им помагат да се адаптират по-лесно в българското общество.

За бежанци, задържани в пограничните райони от структурите на Министерство на вътрешните работи, „Каритас” в България реализира дейност за наблюдение и проучване на техните нужди, предоставяне на спешна хуманитарна помощ, както и развитие на интеграционни дейности, насочени към онези от мигрантите, желаещи да останат на територията на България.

През 2015 г.:

  • Консултативно-информационният център в гр. София оказа подкрепа на близо 200 бежанци и хора, търсещи закрила. Оказано е съдействие за намиране на работа на 16 души.
  • 29 бежанци и хора, търсещи закрила са завършили успешно (след положен изпит) курсовете по български език. Оказано е съдействие на 2 деца за записване в училище, на 1 дете – в детска градина и на 7 младежи за постъпване в Нов български университет.
  • Близо 300 деца бежанци, настанени в приемателните центрове към Държавната агенция за бежанците в София, участваха в обучителните и занимателни дейности, реализирани по проект „Бежанци” в София.

За повече информация:

Център за интеграция на бежанци и мигранти "Св. Анна"

Прочетена 981 пъти

Оставете коментар